A Portal of Library and Information Science Professionals

Welcome

Keep Following Our LIS WORLD Blog for latest Library jobs, Government Jobs, Walk-in Interviews, Library Questions, Conference Dates, Admissions and many more. Thank You.!

Daily Important Library Quiz in Hindi and English (Set 41)

Library and Information Science 
Objective Type Questions with Answer
LIS : Objective Question Answer (Hindi & English) Set - 41
Daily Important Library Quiz in Hindi & English
NTA NET , DSSSB LIBRARIAN, RSMSSB,ALL LIS EXAMS
Q1. इण्डियन साइंस एब्स्त्रक्ट्स का प्रकाशन कौन करता है ?
Q1. Who publishes Indian Science Abstracts?
(a) आईएलए
(b) इन्सडॉक
(c) डीएसटी
(d) डेसीडॉक
Ans. इन्सडॉक  (INSDOC)
Q2. ऑक्सफ़ोर्ड इंग्लिश डिक्शनरी का 2nd संस्करण कब प्रकाशित हुआ था ?
Q2. When was the 2nd edition of the Oxford English Dictionary published?
(a) 1930
(b) 1960
(c) 1980
(d) 1989
Ans. 1989
Q3. डिक्शनरी ऑफ़ नेशनल बायोग्राफी का सम्पादक कौन करता है ?
Q3. Who is the editor of Dictionary of National Biography?
(a) दुर्गादास
(b) एस.पी. जैन
(c) रंगनाथन
(d) पी.एन.कौला
Ans. एस.पी.जैन (S.P. Jain)
Q4. बायोग्राफिकल डिक्शनरी ऑफ़ साइंटिस्ट (Biographical Dictionary of Scientist) का प्रकाशक कौन है ?
Q4. Who is the publisher of the Biographical Dictionary of Scientist?
(a) आर.आर.वाउकर
(b) एच.डब्ल्यू. विल्सन
(c) एएलए
(d) हार्पर कोलिन्स
Ans. हार्पर कोलिन्स (Harper Collins)
Q5. ग्लोसरी , लेक्सिकोंन , थिसोरस एवम् वोकाबुलरी आदि को और क्या कहा जाता है ?
Q5. Glossary, lexicon, thesaurus and vocabularies etc. are called what else?
(a) विश्वकोश
(b) शब्दकोश
(c) डिक्शनरी
(d) सन्दर्भ श्रोत
Ans. डिक्शनरी (Dictionary)
Q6. ऑक्सफ़ोर्ड इंग्लिश डिक्शनरी एवम् वेबस्टर्स थर्ड न्यू इंटरनेशनल डिक्शनरी किस प्रकार के शब्दकोश है ?
Q6. What kind of dictionary is the Oxford English Dictionary and Websters Third New International Dictionary?
(a) विवरणात्मक शब्दकोश
(b) संक्षिप्त शब्दकोश
(c) पाकेट डिक्शनरी
(d) भाषाई शब्दकोश
Ans. विवरणात्मक शब्दकोश Ans. Explanatory dictionary
Q7. शब्दकोश तैयार करने वाले को क्या कहते है ?
Q7. What is a dictionary creator called?
(a) शब्दकोश निर्माता
(b) लेक्सिकोग्राफर
(c) बिब्लियोग्राफिर
(d) बयोग्राफर
Ans. लेक्सिकोग्राफर Ans. Lexicographer
Q8. भौगोलिक श्रोत किसे कहते है ?
Q8. What is a geographic source?
(a) जिससे भूगोल से सम्बन्धित सुचना प्राप्त होती है
(b) जिससे सम्पूर्ण संसारका भूगोल प्राप्त होता है
(c) जिससे भूगोल विषय   का वर्णन होता  है
(d) जिससे भूगोल विषयके ग्रंथो की जानकारी होती है
Ans. जिससे भूगोल से सम्बन्धित सुचना प्राप्त होती है (Related from Gegrophay)
Ans. Which provides information related to geography (Related from Gegrophay)
Q9.  भौगोलिक स्रोतों को किन श्रेणीयों मे विभक्त किया गया है ?
Q9. In which categories are the geographical sources divided?
(a) नक्शे एवम् एटलस
(b) एटलस, ग्लोब , नक्शे ग्जेतियेर्स एवम्   यात्रा गाइड्स
(c) एटलस , ग्लोब, ग्जेतियेर्स यात्रा गाइड्स
(d) ग्लोब , ग्जेतियेर्स एवम् गाइड्स
Ans. एटलस, ग्लोब , नक्शे ग्जेतियेर्स एवम्   यात्रा गाइड्स
Ans. Atlas, Globe, Maps Gazetteers and Travel Guides
Q10. आईएनबी (INB) का व्र्ह्त रूप क्या होता है ?
Q10. What is the Vrat form of INB?
(a) इंटरनेशनल बिब्लियोग्राफी
(b) इण्डियन नेशनल    बिबलियोग्राफी
(c) इण्डियन नेशनल   ब्यूरो
(d) इण्डियन नेशनल   बुक्स
Ans.  इण्डियन नेशनल  बिबलियोग्राफी (Indian National Bibliography)
Previous Page                                                     Next Page
Thank you.
For Reading With us please share the Article to let it know to others. Subscribe us to get Question, Current Affairs,LIS Notes, Job Vacancy details Directly to your email Address. Stay with us for more update

No comments:

Post a Comment

If you have any doubts,
please let me know

Recruitment for Assistant Library & Information Officer Post at Central Bureau of Investigation (CBI), New Delhi

 Assistant Library & Information Officer Post at Central Bureau of Investigation (CBI), New Delhi Post - Assistant Library & Inform...