A Portal of Library and Information Science Professionals

Welcome

Keep Following Our LIS WORLD Blog for latest Library jobs, Government Jobs, Walk-in Interviews, Library Questions, Conference Dates, Admissions and many more. Thank You.!

Daily Important Library Quiz in Hindi and English (Set 28)

Library and Information Science 
Objective Type Questions with Answer
LIS : Objective Question Answer (Hindi & English) Set - 28
Daily Important Library Quiz in Hindi & English
Q1. देश के शोध एवम् विकास कार्यक्रम के लिए क्या चीज अत्यन्त आवश्यक होती है ?
Q1. What is very important for the research and development program of the country?
(a) विषय
(b) प्रलेख
(c) ग्रन्थ
(d) सूचना
Ans. सूचना information
Q2. आधुनिक समय मे मानव की सभी गतिविधिया कहा पर केन्द्रित है ?
Q2. Where are all the activities of human beings in modern times focused on?
(a) स्वय पर
(व) सूचना पर
(c) ज्ञान पर
(d) कंप्यूटर पर
Ans. सूचना पर On information
Q3. सुचना किसे कहते है ?
Q3. What is information called?
(a) अव्यवस्थित आकङे
(b) असंसाधित आकङे
(c) ऐसे आकङे जिनका   प्रयोग निर्र्यं लेने मे किया जाता है
(d) आगत आकङे
Ans. ऐसे आकङे जिनका प्रयोग निर्र्यं लेने मे किया जाता है (Data that are used to take action)
Q4. सुचना क्या मानी जाती है ?
Q4. What is information considered?
(a) शक्ति
(b) संसाधन
(c) उत्पाद / वस्तु
(d) उपरोक्त सभी
Ans. उपरोक्त सभी All of the above
Q5. सुचना निम्न मे से किसका भाग होता है ?
Q5. Information is a part of which of the following?
(a) सुचना विज्ञान
(b) विषय
(c) ज्ञान
(d) संचार
Ans. ज्ञान  Knowledge
Q6. सुचना पद का प्रयोग सर्वप्रथम कब हुआ ?
Q6. When was the term information first used?
(a) 1955
(b) 1950
(c) 1960
(d) 1965
Ans. 1960
Q7. सुचना के सबसे अधिक उपयोगकर्ता कौन होते है ?
Q7. Who are the most users of information?
(a) विद्द्यार्थी
(b) अनुसंधानकरता
(c) अध्यापक
(d) सामाजिक व्यक्ति
Ans. अनुसंधानकरता Research
Q8. सुचना से ज्ञान प्राप्त करने के लिए वास्तविक प्रकिर्या क्या होती है ?
Q8. What is the actual process for gaining knowledge from information?
(a) सुचना , डेटा, ज्ञान , बुद्धि
(b) बुद्धि , सूचना , ज्ञान ,      डेटा
(c) डेटा , सुचना ,   ज्ञान ,   बुद्धि
(d) डेटा , ज्ञान ,   सुचना ,    बुद्धि
Ans. डेटा , सूचना ,   ज्ञान ,   बुद्धि ( Data, information, knowledge, intelligence)
Q9. परिपक्व , अमुल्यंकित , अप्र्क्रियाक्र्त एवम् असंगठित तथ्यों को क्या कहा जाता है ?
Q9. What are mature, unadulterated, unresponsive and unorganized facts?
(a) डेटा
(b) सूचना
(c) ज्ञान
(d) बुद्धि
Ans. सूचना information
Q10. डेटा जो एक ऐसे रूप मे प्रकिर्याकरत किया गया है जो प्राप्तकर्ता के लिए अर्थपूर्ण हो तों वह क्या कहलाता है ?
Q10. Data that is processed in a form that is meaningful to the recipient is what is called?
(a) डेटा
(b) सुचना
(c) ज्ञान
(c) बुदधि
Ans.सूचना (information)
Previous Page                                 Next Page
Thank You.
For Reading With us please share the Article to let it know to others. Subscribe us to get Question, Current Affairs,LIS Notes, Job Vacancy details Directly to your email Address. Stay with us for more update.

No comments:

Post a Comment

If you have any doubts,
please let me know

Recruitment for Assistant Library & Information Officer Post at Central Bureau of Investigation (CBI), New Delhi

 Assistant Library & Information Officer Post at Central Bureau of Investigation (CBI), New Delhi Post - Assistant Library & Inform...